Επιβολή διοικητικού προστίµου στη ΔΕΥΑ Καστοριάς για την πρόκληση ρύπανσης του περιβάλλοντος από τη ρίψη των επεξεργασµένων λυµάτων από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού σταθµού επεξεργασίας αστικών λυµάτων του Δήµου Καστοριάς, στο ρέµα «Γκιόλε».
Α. Αυτοψία στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυµάτων της ΔΕΥΑΚ από όπου προέκυψαν τα εξής:
- Το σύστηµα εσχαρισµού δε βρισκόταν σε λειτουργία.
- Δεν λειτουργούσε το τµήµα φίλτρανσης (φιλτρόπρεσες), το οποίο κρίνουµε σκόπιµο να επισηµάνουµε ότι τοποθετήθηκε από τη πλευρά της ∆ΕΥΑΚ στα πλαίσια βελτίωσης της γραµµής παραγωγής της εγκατάστασης.
- Η ανύψωση των λυµάτων γινόταν µε κοχλίες αντί των προβλεπόµενων αντλιών.
- Το τµήµα εσχάρωσης δεν ήταν κλειστό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του προβλεπόµενου συστήµατος απόσµησης.
- Ο µετρητής παροχής έχει τοποθετηθεί σε διαφορετική θέση από την προβλεπόµενη (έξοδος επεξεργασµένων λυµάτων αντί µετά την εξάµωση ή πριν την απολύµανση).
- Δεν έχει κατασκευασθεί φρεάτιο δειγµατοληψίας.
- Το συγκρότηµα δεξαµενών οµογενοποίησης λάσπης δεν είναι κλειστό, µε αποτέλεσµα να µην υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του προβλεπόµενου συστήµατος απόσµησης.
- Δεν έχουν εγκατασταθεί τα απαιτούµενα συστήµατα µείωσης του παραγόµενου θορύβου.
- Δεν έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία αδειοδότηση όπως αυτή απαιτείτο σε χρόνο ισχύος προγενέστερο του Ν.4014/11 (ΦΕΚ 209/Α΄) για τη διάθεση της λάσπης. Επί του παρόντος πραγµατοποιείται συγκέντρωση και ξήρανση της αφυδατωµένης λάσπης στις υπάρχουσες κλίνες ξήρανσης.
- Δεν υπάρχει επαρκές εξειδικευµένο προσωπικό τοποθετηµένο στις προβλεπόµενες θέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της µονάδας.
- Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για προσωρινή και ασφαλή διάθεση των υγρών αποβλήτων, σε περιπτώσεις αστοχίας του συστήµατος επεξεργασίας, µέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του.
- Πρόσθετα, από το υπόµνηµα εργασιών συντήρησης που µας επιδόθηκε, επιβεβαιώθηκε η ελλιπής συντήρηση του εξοπλισµού, γεγονός το οποίο ενδεχοµένως συµβάλλει στην περιοδική δυσλειτουργία των εγκαταστάσεων.
Β. Δειγµατοληψία νερού της λίµνης, επεξεργασµένων αποβλήτων και νερού του αποδέκτη (ρέµα ‘Γκιόλε’), µετά την ανάµιξή του µε τα επεξεργασµένα απόβλητα, από τα συγκεκριµένα σηµεία λήψης δειγµάτων, µε παράλληλη αυτοψία του αποδέκτη, από όπου προέκυψαν τα εξής:
- Εξαιτίας των επικρατούντων συνθηκών (συνήθεις συνθήκες - κλειστά τα θυροφράγµατα), η παροχή νερού από τη λίµνη στον αποδέκτη, ήταν σχεδόν µηδενική.
- Η επιφάνεια των επεξεργασµένων λυµάτων στη δεξαµενή χλωρίωσης των εγκαταστάσεων ήταν καλυµµένη µε στερεά (λάσπη).
- Στο κανάλι εξόδου λυµάτων της εγκατάστασης διαπιστώθηκε η ύπαρξη αιωρούµενων στερεών στα επεξεργασµένα απόβλητα.
- Η επιφάνεια του αποδέκτη σε απόσταση πέντε (5) µέτρων κατάντη του σηµείου συµβολής του µε τον αγωγό διάθεσης των επεξεργασµένων αποβλήτων ήταν καλυµµένη µε συσσωµατωµένα αιωρούµενα στερεά. Παρόµοια κατάσταση επικρατούσε σε απόσταση διακοσίων (200) µέτρων, περίπου, από το προαναφερθέν σηµείο, στο τµήµα του αποδέκτη που ήταν δυνατή η πρόσβαση
- Εµφανή σε µέγεθος αιωρούµενα στερεά παρατηρήθηκαν, παραπλεύρως του χώρου του αντλιοστασίου των Αµπελοκήπων και σε απόσταση 1000 περίπου µέτρων από το σηµείο συµβολής του αγωγού διάθεσης µε τον αποδέκτη (δηλαδή στο σηµείο που δεν πραγµατοποιήθηκε λήψη δείγµατος, λόγω αδυναµίας πρόσβασης στην κοίτη του αποδέκτη)
- Η κοίτη του αποδέκτη, σε όλο το προαναφερόµενο µήκος της παρουσίαζε έντονη και εκτεταµένη φυτοκάλυψη.
- Ρύπανση του αποδέκτη, η οποία οφείλεται στη διάθεση των επεξεργασµένων λυµάτων από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυµάτων της ∆ΕΥΑΚ.
- Απουσία συντήρησης της κοίτης του αποδέκτη, κατά παράβαση της υποχρέωσης της ∆ΕΥΑΚ, η οποία απορρέει από τους όρους της ∆Υ/1073/2006 απόφασης του Νοµάρχη Καστοριάς.
Για όσες από τις παραπάνω αποκλίσεις, οι απόψεις της ΔΕΥΑΚ θεωρήθηκαν αβάσιμες, επιβλήθηκε το συνολικό πρόστιμο των 12.000€.
Συγκεκριμένα στην σχετική έκθεση αναφέρεται:
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
την επιβολή συνολικού προστίµου ύψους δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000 €) στη ΔΕΥΑ Καστοριάς ως διοικητική κύρωση για την πρόκληση ρύπανσης του περιβάλλοντος από τη ρίψη επεξεργασµένων υγρών αποβλήτων στο ρέµα «Γκιόλε».
O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Γιώργος Δακής
Μπορείτε να δείτε τη σχετική έκθεση στην ιστοσελίδα ΔΙΑΥΓΕΙΑ κάνοντας κλικ εδώ.
πηγή: diavgeia.gov.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου